AKTUALNOŚCI

Makaron w diecie biegacza

Każdy sportowiec wie, że zapewnienie odpowiedniej dawki energii jest niezbędnym elementem osiągnięcia dobrej formy. Makarony mogą stanowić znakomite uzupełnienie dobrze zbilansowanej diety, szczególnie w okresie okołomaratonowym u biegaczy.

Głównym źródłem energii w jego składzie są węglowodany i białko. Jego wszechstronne zastosowanie i łatwość przygotowania sprawiają, że może być serwowany w każdej grupie: dzieciom, dorosłym, sportowcom oraz osobom starszym. W połączeniu z warzywami i źródłem białka pełnowartościowego (jaja, mięso, ryby) może stanowić właściwie zbilansowany posiłek.

W diecie sportowców węglowodany powinny stanowić ok. 60% energii. Szczególnie zalecane są w posiłku przed treningiem, ze względu na duży ładunek energetyczny.

Podczas wybierania makaronu należy zwrócić także uwagę na rodzaj wykonywanej czynności. Jeżeli jest to posiłek przed treningiem czy zawodami – lepiej jest wybierać produkty zbożowe z mąki jasnej, np. makarony pszenne, jajeczne, czy też sojowe, ryżowe, kukurydziane itp. Wracając z treningu, bądź zasiadając do codziennego obiadu, korzystniej będzie sięgać po wersje, które wnoszą dodatkowe korzyści, np. zawierają większą ilość błonnika czy składników mineralnych. Warto pamiętać o prawidłowym czasie gotowania takiego makaronu – gotowanie al dente jest zdecydowanie lepsze niż rozgotowywanie na miękko.

Podsumowując, makaron powinien na stałe zagościć w diecie każdego sportowca. Jest on nie tylko uzupełnieniem zbilansowanej diety, ale także świetnym produktem zbożowym, niedrogim, łatwym w przyrządzeniu, wszechstronnym i uniwersalnym – można go łączyć z różnymi produktami, jeść na ciepło, na zimno i w dowolnych kompozycjach. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia.

Languages »